Fransa’da sandıktan sol ittifak çıktı

Fransa’da erken genel seçimlerin ikinci turu da tamamlandı. Cumhurbaşkanı Macron’un aşırı sağcıların yükselişini engellemek için solcularla yaptığı üstü kapalı ittifak sonuç getirdi. Seçimi resmi olmayan sonuçlara göre sol ittifak kazandı.

Fransa’da erken genel seçimlerin ikinci turu yapıldı. İlk tur sonuçlarının aksi bir sonuç çıktı. Sandık çıkış anketlerine göre sol ittifak ilk sıraya yerleşti.

AŞIRI SAĞCILAR 3. OLDU

İlk tur seçimlerini aşırı sağcı ittifak kazanmıştı. Bunun üzerine sol ve çevreci partilerin oluşturduğu ‘Yeni Halk Cephesi’ ve Cumhurbaşkanı Macron’un “Cumhuriyet için hep birlikte” işbirliğine gitmişti. Olumlu sonuç aldılar. ‘Yeni Halk Cephesi’ sandıktan birinci çıktı. Macron’un cumhuriyet için hep birlikte ittifakı ise ikinci oldu. İlk turun birincisi aşırı sağcı ‘Ulusal Birlik’ ittifakı bu turda üçüncü sıraya yerleşti.

UFUKTA KOALİSYON VAR

Seçime katılım 1981’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Katılım oranı yüzde 67 oldu. 2. Turda kaydedilen en yüksek katılım oranı” olarak kayıtlara geçti. Sandık çıkış anketlerine göre yeni halk cephesi 175 ila 205 milletvekili, Macron ittifakı 150 ila 175 milletvekili. Aşırı sağcı ulusal birlik ittifakı ise 115 ila 150 milletvekili çıkaracak. Seçime katılan hiçbir parti veya ittifak, mecliste salt çoğunluğu almak için gerekli 289 sandalye sayısına ulaşamadı. Ufukta koalisyon gözüküyor.

ATTAL’IN İSTİFASI KABUL EDİLMEDİ

Sonuçların belli olmaya başlamasından sonra Başbakan Gabrıel Attal, Macron’a istifasını sundu. Yeni bir hükümet kurulana kadar gerektirdiği sürece görevine devam edeceğini belirtti.

SOKAKLAR DA KARIŞTI

Sol ittifakın kazanmasının ardından aşırı sağ karşıtları bir kez daha sokaklara indi. Kutlama yaptılar. Gösteriler başta şenlik havasındaydı, göstericiler ellerinde Fransa ve Filistin bayrakları salladılar. “Paris’ten Gazze’ye aşırı sağ geçemeyecek, mahallelerimizde faşistlere yer yok” ve “devrim” yazılı pankartlar taşıdılar. Göstericiler ile polis arasında gerginlik başladı. Bazı eylemciler, bisiklet ve bazı eşyaları ateşe verdi.

Polise havai fişekler ve farklı cisimler fırlattılar. Polis, göstericileri dağıtmak için biber gazıyla müdahale etti. İtfaiye ekipleri de sokak ortasında yanan bisikletleri söndürdü. polis ile göstericiler arasındaki gerginlik gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürdü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir