Gündem 12 Temmuz 2024 İsrail savaşa sürüklüyor İsrail savaşa sürüklüyor

Başkan Erdoğan, ABD’de Newsweek dergisine konuştu: “Suriye terörden arındırılmalıdır. Bu sorunu çözmeye çok yakınız. Bölgemizde bir terör devleti kurabileceklerini düşünenler için bu tam bir hayal ve asla gerçekleşmeyecek.”

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi kapsamında bulunduğu Washington’da yoğun temaslarda bulundu. Newsweek dergisinin sorularını cevaplayan Başkan Erdoğan, Türkiye’nin NATO’nun önemli bir üyesi olduğunu hatırlatarak, İttifak’ın operasyon ve görevlerine aktif olarak katkıda bulunulduğunu söyledi. Türkiye’nin temel hedefinin NATO müttefikleriyle dayanışmayı güçlendirmek ve ortak akılla bölgeyi ve dünyayı tehdit eden sorunlara sürdürülebilir çözümler bulmak olduğunu belirten Erdoğan, NATO toplantılarında terörizmin en kritik küresel sorunlardan biri olduğunun vurgulandığına dikkat çekti.

İTTİFAK RUHUYLA ÖRTÜŞMEZ

Erdoğan, “Ayrım yapmadan terör örgütleriyle mücadele misyonunu üstlenen ve bunu sahada gösteren bir ülkeyiz. Müttefiklerimizden beklentimiz, benzer bir terörle mücadele yaklaşımı benimsemeleridir. Ne yazık ki, müttefiklerimizden beklenen düzeyde destek ve dayanışma almış değiliz. Terör elebaşlarının meşru aktörler olarak kabul edilmesi, ittifak ruhuyla örtüşmemektedir” dedi. Erdoğan, “Biz NATO ülkesiyiz. Ulusal güvenliğimize yönelik tehdit, başta ABD olmak üzere tüm NATO ülkelerine yönelik bir tehdittir. Ancak ABD ve diğer bazı müttefiklerimizin terör örgütleri PKK/PYD/YPG ve FETÖ’ye verdiği destek NATO’nun ilkeleriyle bağdaşmamaktadır. Bu teröristlerle mücadelede müttefiklerimizin desteğini arzu ediyoruz ancak göremiyoruz” eleştirisinde bulundu.

ÇÖZÜME ÇOK YAKINIZ

Suriye’deki çatışmalardan en çok etkilenen millet olduklarını vurgulayan Erdoğan, şu mesajları verdi: “ABD, Suriye’deki Kürtleri değil, teröristleri destekliyor. Biz, Suriyeli Kürtleri destekliyor ve haklarını koruyoruz. PKK/PYD/YPG terör örgütü, SDG kisvesi altında bölgede terör eylemleri gerçekleştiriyor. Özellikle Suriyeli Kürtlere zulmediyor. Suriye’de bir barış iklimi için çabalıyoruz. Suriye’nin bölgesel ve küresel güçlerin bilek güreşi yaptığı bir toprak parçası değil, terörden tamamen arındırılmış ve Suriyeliler tarafından yönetilen müreffeh bir devlet olması temel arzumuzdur. Bizim ne Suriye’deki ne de Irak’taki Kürt nüfusla bir sorunumuz yok. Bizim teröristlerle bir sorunumuz var ve teröristleri etkisiz hale getirerek bu sorunu çözmeye çok yakınız. Bölgemizde terör devleti kurabileceklerini düşünenler için bu tam bir hayaldir ve asla gerçekleşmeyecektir. Günü geldiğinde, Suriyeli misafirlerimiz ülkelerine gönüllü olarak döneceklerdir.”

FETÖ, DEAŞ GİBİ BİR ÖRGÜT

FETÖ tehdidine de dikkat çeken Erdoğan, “ABD’de bulunan FETÖ elebaşının liderliğindeki yapı masum bir hareket değil, terör örgütüdür, tıpkı DEAŞ gibi. Hem DEAŞ hem de FETÖ insanları öldürüyor. DEAŞ da FETÖ de insanların dini duygularını istismar ediyor. FETÖ, faaliyet gösterdiği ülkelerin hükümetlerine sızmayı ve sistemin kontrolünü ele geçirmeyi amaçlamaktadır. Buna ABD de dahildir. Delillerle bu yapının tehlikelerini ABD başkanlarına anlattık. Ancak Sayın Biden ve benim bu konuda farklı görüşlerimiz var” şeklinde konuştu.

Başkan Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile görüştü. Erdoğan, görüşmede Türkiye’nin Ukrayna-Rusya savaşının adil bir barışla sonuçlanması için gayretlerini sürdürdüğünü, Karadeniz Tahıl Girişimi’nin yeniden canlandırılması için de çalışmalara başlandığını ifade etti.

ZİRVEYE TÜRKİYE DAMGA VURDU

Diplomatik kaynaklar, NATO Zirvesi’nde Türkiye’yi ilgilendiren 10 farklı başlığa dikkat çekti. Buna göre, NATO’da, 2025’te Hollanda’da düzenlenecek zirveden sonra, bir sonraki toplantı için liderler Türkiye’de bir araya gelecek.

TERÖR BELGESİ GÜNCELLENDİ

Türkiye’yi yakından ilgilendiren terörle mücadele konusunda ise önemli bir kazanım, NATO’nun bu konudaki izleyeceği stratejiyi belirleyen belgenin güncellenmesi oldu. NATO’nun Sonuç Bildirgesi’nde, terörizmle mücadele, NATO’nun karşı karşıya olduğu ikinci büyük tehdit olarak kayda geçirildi. Geçen sene Vilnuis Zirvesi’nde müttefiklerin birbirlerine yaptırım uygulamamaları gerektiği yönünde alınan karar yeniden teyit edildi.

ÜYELERİ KORUMA SÖZÜ

Balistik füze savunması bağlamında tehdidin büyüdüğüne işaret edilen zirvede, tüm NATO müttefiklerinin tamamen koruma kapsamına alınması taahhüdü yeniden kabul edildi. NATO-AB ilişkileri bağlamında, iki teşkilat arasında işbirliğinin daha eski bir döneme dayanan bir müktesebat temelinde yürütülmesi karara bağlandı. Bazı ülkelerin kendi aralarında veya NATO kapsamı dışında geliştirdikleri müşterek projelerin, NATO’nun savunma planlama sürecine uygun olarak yapılmaları kararlaştırıldı. Türkiye’nin savunma harcamalarının, yeniden gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 2’si düzeyine yükseldiğinin açıkça kayda geçildiği zirvede, NATO Türkiye’yi takdirle karşıladı.

MONTRÖ’YE ATIF YAPILDI

Montrö Sözleşmesi’ne doğrudan atıfta bulunulan zirvede müttefikler, Ukrayna’ya yönelik parasal olmayan katkıların da NATO tarafından tanınmasını kararlaştırdı. Ukrayna’ya eğitim desteği sağlanması ve uzun dönemli bir güvenlik yardım paketi hazırlanması karara bağlandı. NATO-Ukrayna Müşterek Analiz Talim ve Eğitim Öğretim Merkezi kurulması kararlaştırıldı.

DURUŞUMUZ BARIŞTAN YANA

Rusya-Ukrayna savaşını değerlendiren Erdoğan, Türkiye’nin baştan bu savaşta taraf olmayacağını açıkladığını hatırlattı. Erdoğan, “Duruşumuz sadece barış yanlısıdır. Çözüm, daha fazla kan dökülmesi ve acı çekme değil, diyalog ile sağlanan kalıcı bir barıştır” dedi. Çözümün, diyalog ve diplomasiden geçtiğini vurgulayan Erdoğan, “NATO ile Rusya arasında doğrudan bir çatışma ihtimali kuşkusuz endişe vericidir. Bu sonuca yol açabilecek her türlü adımdan bilinçli olarak kaçınılmalıdır” çağrısında bulundu.

SALDIRILAR DERHAL DURMALI

Gazze’deki katliamlara dikkat çeken Erdoğan, “İsrail ile Gazze arasındaki durum bir savaş değil, katliamlara neden olan bir saldırıdır. ABD, İsrail’e en büyük desteği vermektedir. İsrail, yıllardır Filistin topraklarında sistematik bir devlet terörü uyguluyor. İsrail uluslararası hukuku ihlal ediyor. Gazze’de acil ateşkes çağrısı yapan BMGK kararına ne oldu? İsrail, bu kararı bırakın uygulamayı, umursamadı bile. Bu saldırıların derhal durmasını istiyoruz. Aksi takdirde bölgemiz daha derin çatışmalar ve hatta savaş riskiyle karşı karşıya kalacaktır” dedi.

ŞANGHAY NATO’YA ALTERNATİF DEĞİL

Türkiye’nin BRICS ve Şanghay İşbirliği Örgütü’ne üye olup olmayacağı sorusuna cevap veren Erdoğan, diplomatik ilişkileri ‘kazan-kazan’ prensibiyle yürüttüklerini ifade etti. Erdoğan, “Kararlı bir NATO müttefikiyiz ancak bunun Çin ve Rusya gibi ülkelerle pozitif ilişkiler kurma yetimizi engellediğine inanmıyoruz. Şanghay İşbirliği Örgütü’nün NATO’ya alternatif olduğunu düşünmüyoruz. BRICS’i de başka bir yapıya alternatif görmüyoruz” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir