Geçtiğimiz hafta imzalanan Çinli BYD’nin 1 milyar dolarlık Manisa fabrika yatırımıyla birlikte otomotivde hareketli bir döneme girildi. Fabrika daha üretime başlamadan vergi indirimleri başta olmak üzere sağlanan avantajlar diğer Çinli markaların da yatırım iştahını yükseltti.
TERZİ USULÜ DESTEK
Kacır, Türkiye’nin yatırım teşviklerinin önemli bir enstrüman olduğuna işaret ederek, BYD’nin yatırımının da geçmiştekilere benzer şekilde destekleneceğini dile getirdi. Her bir proje için “terzi” usulü destek verdiklerini belirten Kacır, projenin öncelikli ihtiyacı neyse onu barındıran bir teşvik çerçevesi oluşturduklarını anlattı. Kacır, “kazan-kazan” stratejisine değinerek, “Önümüzdeki haftalarda BYD’nin yatırım teşvikine ilişkin de daha kapsamlı paylaşımlar yapacağız. Teşviklerde bizim yatırımcılara sunduğumuz ana unsurlar, yatırım yeri temini konusunda birtakım kolaylıklar sunuyoruz. İstihdama yönelik, vergi uygulamalarına yönelik farklı desteklerimiz de var. Hedefimiz, Türkiye’nin kalkınma yolculuğunda hızlanması, yatırımcılarla kazan-kazan ilişkisi oluşturabilmemiz” diye konuştu.
YEŞİL DÖNÜŞÜM SİNYALİ
Türkiye’de gelecek dönemde hem elektrikli hem şarj edilebilir hibrit hem de diğer hibrit araçlarda üretimin payını artırmak istediklerini vurgulayan Kacır, “İçten yanmalı araçların payını adım adım azaltmak istiyoruz. Bu yolda şimdiye kadar olduğundan daha hızlı koşmak istiyoruz. Bu yeşil dönüşümün tüm unsurlarını harekete geçirmek için çaba gösteriyoruz.” dedi.
DÜNYAYA TEKNOLOJİ İHRACATI
Kacır, “Özellikle son 1 ayda 2 markayla artık son noktaya geldik demiştim. Biriyle nihayetinde imzayı atmış olduk. Bir diğeriyle de yakın zamanda imza atma ihtimalimiz olabilir ama diğerleriyle de halen iletişim sürüyor.
BYD’nin yatırımı 1 milyar dolar olarak öngörülen bir yatırım. Diğer markaların yatırım tutarları biraz altında, biraz üstünde olabilir. Yeni yatırımlarla Türkiye dünyaya teknolojik ürünleri ihraç ederek büyüyecek” diye konuştu.
Bakan Fatih Kacır, Renault Grup Global’in Üst Yöneticisi(CEO) Luca de Meo ile bir görüşme gerçekleştirdi. Kacır, Görüşmede, şirketin Türkiye’deki yatırımlarını,gelecek planlarını ve yeni teknolojiler için ülkede atılacak adımları ele aldıklarını belirtti.
YATIRIM 5’E KATLANDI
Kacır, “AK Parti iktidarları döneminde 260 milyar doların üzerinde bir doğrudan yabancı sermaye girişi sağladığımızı söylememiz lazım. Geçtiğimiz yıl 10.6 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye girişi gerçekleşti. AK Parti iktidarları öncesinde Türkiye küresel doğrudan yabancı sermaye akımından yüzde 0.2 pay alıyordu. Son 22 yılda bu pay yüzde 1’e yükseldi. Yani pastadan aldığımız pay dilimimizi beş katına çıkardık” dedi.